Am primit niste vin rosu din Alentejo zilele astea pentru testare de la mama soacra si ma gandeam ce sa fac de mancare pentru pranz la care sa il asortez :). Reteta asta traditionala portugheza cu varza proaspata si carnati proaspeti a fost printre primele feluri de mancare portugheze pe care le-am mancat cand am ajuns aici. Nu se stie care este originea acestui fel de mancare. Mie personal, pentru ca sunt romanca mi se pare ca aduce un pic conceptual cu sarmalele, doar ca e mult mai usor de facut si gustul e complet diferit. 🙂
Asadar, azi facem o reteta foarte usoara si economica cu carnati proaspeti. As zice si rapida intrucat timpul de prepare e destul de scurt. In schimb, trebuie sa fiarba un pic.
Ingrediente:
- 2 cepe mari
- 3 catei de usturoi
- 100 de grame de cubulete de bacon afumat
- cateva feliute de salam chorizo (daca nu aveti, nu e problema, merge si fara)
- 8 carnati proaspeti de porc
- 1 varza creata (couve-lombarda) dar merg facuti si cu varza normala, chiar si kale
- 2 cartofi mari
- 3 morcovi mari
- 3 linguri de ulei de masline
- 2 foi de dafin
- sare+piper
- o conserva de rosii cubulete
- cateva linguri de bulion
Mod de preparare:
Spalam varza, separam cu mare grija foile de varza, pe care le vom opari intr-o oala cu apa pentru a se inmuia. Separat, punem o oala mare cu apa la fiert, in care adaugam o lingurita de sare. Cand apa fierbe, adaugam pe rand cateva foi de varza pe care le lasam cateva minute la fiert, dupa care le scoatem pe o farfurie. In felul acesta varza devine flexibila si o putem rula.
Intr-o cratita mai mare (in care se va gati preparatul final) punem uleiul de masline la foc mic, cubuletele de bacon si feliutele de chorizo.
Cand incep sa fie putin calite si grasimea din bacon incepe sa se topeasca, se mareste un pic focul si se adauga ceapa si usturoiul. Ceapa si usturoiul trebuie sa se inmoaie, nu sa se prajeasca.
Cand ceapa este sticloasa, adaugam rosiile in conserva si mai lasam 2-3 minute la fiert dupa care oprim focul. Gustam preparatul de sare si adaugam daca mai este nevoie. Trebuie sa luati in considerare cantitatea de sare continuta si de carnati. Acum adaugam si piperul, dupa gust.
Curatam morcovii si cartofii, ii taiem in bucati mari si ii adaugam la preparatul anterior (care deja are focul stins). Adaugam si foile de dafin.
Cu varza deja pregatita (daca are nervura foarte lemnoasa o taiem un pic), adaugam carnatii peste foaia de varza si incepem sa ii rulam.
Se adauga rulourile peste preparatul anterior ca in imaginea de mai jos.
Se amesteca bulionul sau pasta de tomate intr-o cana cu apa si se toarna peste rulourile de carnati. Apa nu trebuie sa depaseasca cu mult preparatul.
Se fieb la foc mic spre mediu pentru 40 de minute in cratita acoperita cu capac. Daca vedeti ca se reduce foarte mult lichidul, mai adaugati apa.
Rezultatul final este asa:
Vinul rosu este genial, o sa il adaug cu siguranta pe site si merge exceptional de bine cu carnatii inveliti in foi de varza proaspata.
Pofta buna!