Cod cu smantana si cartofi

Reteta portugheza de cod cu smantana si cartofi

Ingrediente

400 de grame de bacalhau
4 cartofi mari
100 ml de ulei de masline extravirgin
2 cepe mari
2 catei de usturoi
50 g de unt
50 g de faina
200 ml de lapte
2 cutii de smantana de gati, aproximativ 400 ml
sare
Piper negru
75 g de parmezan

nucsoara (optional)

Mod de Preparare

Dupa ce ati desarat si hidratat pestele il puneti la fiert in apa intr-o oala incapatoare. Dupa ce incepe sa fiarba apa mai lasati 4-5 minute sa dea in clocot si opriti focul.  Il scurgeti de apa si pastrati 150 ml din apa in care a fiert. Dupa ce s-a racit maruntiti pestele in bucatele cu atentie pentru a nu avea oase. Pestele fiind de calitate o sa observati ca se desprinde foarte usor in fasii ca in poza de mai jos. In mod normal, acest lucru nu este posibil cu pestele congelat.

Codul separat in fasii

 

Curatati de piele cartofii, ii taiati cubulete si ii puneti la prajit pana devin aurii.

Puneti la calit in uleiul de masline cepele taiate rondele impreuna cu usturoiul tocat. In momentul in care s-au inmuiat opriti focul si adaugati pestele maruntit si cartofii prajiti.  Amestecati totul pentru a avea uniform in preparat atat peste cat si ceapa si cartofi.

Pentru sosul bechamel: intr-o cratita topiti untul, adaugati faina si amestecati rapid pana cand se formeaza un fel de pasta, adaugand putin cate putin din lapte. La final adaugati apa pusa deoparte de la bacalhau. Mai gatiti pentru 1-2 minute totul si adaugati un pachet de smantana. Amestecati energic pentru a nu se lipi. Adaugati sare si piper dupa gust si turnati amestecul de bechamel peste preparatul cu peste, cartofi si ceapa. Adaugati si jumatate din celalalt pachet de smantana si nucsoara (daca doriti).

Ungeti cu putin unt o forma care poate fi introdusa la cuptor, adaugati amestecul de mai sus, nivelati, puneti deasupra restul de smantana si presarati pe deasupra branza.

Cod cu smantana pregatit pentru cuptor

Totul se gratineaza la cuptorul incalzit la 200 de grade pentru aproximativ 15 minute sau pana capata o culoare aurie.

Pestele bacalhau il gasiti AICI.

Bacalhau merge perfect cu un pahar de vin verde .

 

Pofta buna! 😊

2 Comments

  1. […] Reteta de cod cu smantana o gasiti aici. […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *