Tarta de smantana portugheza

Daca va e dor de faimosul Pastel de nata portughez reteta asta cu siguranta va omori din saudade cum se zice pe aici.

La fel cum pastelul de nata nu contine smantana in compozitie se intampla si cu aceasta tarta. Inspirat de acest simbol al dulciurilor noastre Pastel de Belém, cu o baza de foietaj, o crema asemanatoare dar mult mai ferma si pelicula inchisa la suprafața care inchide compoziția, este un desert extrem de des intalnit pe mesele portugheze.

Cum au aparut pasteis de nata?

Pasteis de nata portugheze

In 1837, Belém (cartierul Lisabona), calugarii Manastirii Jeronimos au incercat sa faca ordinul sa supravietuiasca. Au inceput apoi sa vanda Pastéis de Nata, pentru a face bani, Intr-o mica patiserie de langa manastire.

La acea vreme, Lisabona si Belém erau doua orase distincte legate de barci cu aburi.
Prezenta Manastirii si a Turnului Belém a atras multi turisti care au ramas uimiti de frumusetea zonei si savoarea extraordinara pe care o aveau mini-tartele Pastéis de Belém.

Cu toate acestea, in zilele noastre orice cafenea sau patiserie din Portugalia ofera Pastéis de Nata, dar originea provine din Belém, atat de mult incat casa fondatoare a pastrat numele „Pastéis de Belém”.

 

Deci, ce e pastel de nata?

S-ar putea spune ca Pastel de Nata este poate o copie a Pastelului de Belém.

Se poate spune astazi ca Pastéis de Nata sunt un simbol al culturii noastre portugheze si sunt ca o bijuterie gastronomica a poporului portughez, precum vinul de porto sau fado.

 

Cum se face Tarta de Nata?

Ingrediente:

– o foaie de aluat de foietaj. Nu o sa va chinui sa faceti aluatul de foietaj atata timp cat se gasesc foarte multe variante mai mult sau mai putin sanatoase in comert.

– 6 galbenusuri medii

– 220 gr de zahar

– 500 ml de lapte

– 250 ml de ápa

– 50 gr de faina

– 30 gr de amidon

– 4 fasii de coaja de lamaie cojite cu grija pentru a nu contine partea alba

– 2 fasii de lime – optional

– 2 batoane de scortisoara

 

Mod de preparare tarta de nata

Se amesteca toate foarte bine intr-o cratita mai putin foietajul si se pun pe foc mic amestecand in continuu. Cand crema s-a ingrosat ca puddingul/ o smantana groasa  se ia de pe foc si se pune deasupra folie alimentara. Se lasa la racit complet.

Foietajul se presara cu faina pe ambele parti si se intinde cat sa acopere complet tava de tarta.

Se unge tava cu margarina sau unt si se pune foietajul deasupra. Se preseaza cu grija dar bine pentru a se lipi de pereti. Sa fie un pic peste tava ca se strange la copt. Se pune tava la frigider sa se raceasca aluatul un pic.

Se scoate tava din frigider, se toarna crema racita (dupa ce au fost scoase in prealabil din ea scortisoara si cojile de lamaie) si se baga la cuptorul preincalzit la 200 de grade 25-30 minute. Cand incepe sa fie rumenita ok cu punctulete negre pe deasupra este gata.

Pentru produse traditionale portugheze va invitam sa vizitati magazinul nostru online: https://casa-oliveira.ro/ro.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *