Maslinele sunt intotdeauna o gustare usor de luat acasa si gata de folosit. Dupa ce am descoperit maslinele portugheze nu imi mai plac maslinele simple ci le prefer pe cele temperate, asa cum sunt servite aici. Din niste fructe banale, dupa temperare, maslinele se trasforma intr-un aperitiv demn de MasterChef.
Maslinele condimentate sunt o gustare grozava si sunt servite ca aperitiv in orice restaurant portughez, alaturi de branza (proaspata sau maturata) si paine. Pot fi, de asemenea, un mare succes la petrecerile cu prietenii atunci cand nu ai mult timp pentru a gati dar trebuie sa le pui ceva pe masa.
Pentru cea mai usoara varianta veti avea nevoie doar de patru ingrediente.
Ingrediente:
Masline – 100 gr
Usturoi pudra – 1 lingurita
Oregano – ½ lingurita
Ulei de masline de calitate – 4-5 linguri
Ideal este sa folositi masline cat mai mici pentru ca au mult mai multa savoare comparativ cu cele mari care in afara de frumusete nu prea ies in evidenta cu ceva. Puteti asezona maslinele folosind orice soi, negre sau verzi, dar cele mai bune sunt asa-numitele „masline din Galicia”.
Mod de preparare
Spalati maslinele si cu un cutit crestati-le usor pe lungime (2 – 3 taieturi). Acest lucru va impregna toate condimentele mult mai rapid. Adaugati usturoiul granulat (puteti folosi si usturoi proaspat dar cel granulat e un pic mai delicat daca aveti un stomac sensibil), uleiul de masline si oregano. Bineinteles puteti dubla sau reduce cantitatea de condimente, dupa gust
Se amesteca foarte bine, se acopera recipientul (bol/borcan/etc) si se pune in frigider. Ideal ar fi sa stea macar cateva ore la frigider sau peste noapte dar pot fi consumate si imediat.
Puteti folosi si alte condimente sau ierburi, in functie de gustul personal de exemplu: cimbru, rozmarin, fenicul (seminte), chimion sau pudra de ardei iute. Chiar si sucul de lamaie sau otetul balsamic pot fi optiuni bune.