Sepie pane

Sepia are un corp oval turtit cu carapace interioara, opt brate cu ventuze, doua tentacule lungi si retractabile cu care isi captureaza prada. Se gaseste in Atlanticul de nord est, Arhipelagul Madeira si in Marea Mediterana. Sepia are o valoarea energetica scazuta, este saraca in lipide si bogata in proteine. E o sursa excelenta de vitamine si minerale, in special calciu, magneziu, fosfor, fier, zinc, precum si vitaminele A, B6 si B12.

Cum gatim sepia rapid si gustos? Sepia pane sau fripta e unul din cele mai delicioase preparate cu fructe de mare. Reteta originala vine din orasul Setubal, situat la 53 de kilometri de Lisabona, cunoscut in special ca inventatorul “Choco Frito a Setubalense”.

Una dintre explicatiile originii „sepiei prajite Setubalense” poate fi utilizarea, de catre pescari, a sepiilor prinse in golf, dar fara valoare comerciala, in principal pentru ca le lipsea capul, mancat de pestii mari. Pe de alta parte, se obisnuia, in „zilele pamantului”, ca pescarii sa se adune la carciuma si fiecare sa ia cate putin peste (sau sepie) sa le prajeasca intr-o tigaie sau tigaie comuna, pentru a insoti bauturile si conversatia. Reteta originala a sepiei prajite sau pane continea faina, untura de porc si lamaie. Reteta pe care v-o impartasesc astazi este un pic mai evoluata si incredibil de gustoasa.

Ingrediente:

– O sepie mare sau in situatia in care nu gasiti, lamele de calamar de la supermarket (+/- 1,200 kg)

– 250 g de faina de porumb (este un malai macinat ff fin ca faina de grau)

– 3 catei de usturoi pisat marunt

– zeama de la 1-2 lamai

– ulei pentru prajit

Lamele de calamar

Lamelele de calamar pe care le gasiti in comert arata cam asa

 

 

 

 

 

Lamelele de calamar se spala bine si se curata pe cat posibil pielita subtire existenta pe ambele laturi. Se pun intr-un castron incapator.

Usturoiul pisat impreuna cu zeama de lamaie se amesteca si se toarna peste lamelele de calamar curatate anterior. NU se adauga sare! Sarea va transforma calamarul intr-un cauciuc.

Se acopera castronul si se lasa pentru cateva ore pentru a se marina.

Se pune faina de porumb pe o farfurie si uleiul la incins bine.

Se scurg lamelele (pe cat posibil) de lichidul de la marinata, se dau prin faina de porumb si se prajesc un uleiul incins. In momentul in care capata o culoare aurie se scot pe servete de hartie.

 

Se serveste preparatul cu felii de lamaie, cartofi prajiti si salata verde.Sepie pane

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *