sardine proaspete la gratar Portugalia

Vazut ca o alternativa sanatoasa la carne, consumul de peste continua sa creasca de la an la an in toata lumea.

Noi suntem mari amatori de fructe de mare si peste si e si normal pentru ca in Portugalia se gasesc intr-o mare varietate si cel mai important, le cumparam proaspete.

Asadar, ce minunatii produce viata oceanica de aici? Azi o sa povestesc un pic de sardine, o alta minune a Portugaliei.

Sardinele

Din categoria peste, pe langa Bacalhau cu siguranta cel mai faimos este sardina. Cele mai intalnite moduri de preparare ale sardinelor sunt fripte pe gratar, sardine in conserva si pate de sardine. Ba chiar exista in Portugalia si magazine in care conservele (in special de sardine) sunt la mare cinste. Iata un magazin de genul asta. Da, vinde conserve. 😊

sardine in conserva

 

 

 

 

 

 

 

 

Portughezii spun ca sardinele sunt bune numai in lunile fara R. Explicatia ceva mai stiintifica este ca sardinele se “ingrasa” de la finalul primaverii pana in septembrie. Si daca au grasime sunt numai bune de sfarait pe gratar.

Pretul sardinelor proaspete variaza in functie de perioada si creste substantial in perioada sarbatorilor mari la care portughezii mananca cantitati foarte mari de sardine fripte la gratar.

In special in zonele de langa plaja se gasesc restaurante unde se mananca “rodizio” de sardine. Rodizio este un concept adus la viata de catre grataragii brazilieni prin anii 1960 si preluat ulterior si de Portugalia.  Practic, este un gratar de sardine “all you can eat”. Ai o rotita pe masa care are 2 culori, verde si rosu. Atata timp cat rotita este pe verde, sardinele iti tot rasar pe farfurie.

Ca sa poti opri “furtuna” de sardine trebuie sa muti rotita pe rosu. Pretul acestui deliciu culinar variaza de la 9-10 euro pana pe la 18 de euro.

Sardine proaspete la gratar

 

 

 

 

 

 

 

 

Daca aveti pofta de pate de sardine, le gasiti AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *