Branza untata

Dedic acest articol iubitorilor de branzeturi!

Daca inca nu stiai ca Portugalia este un paradis al branzeturilor, este un moment bun sa incepi sa explorezi cateva tipuri de branzeturi pe care le produce tara noastra. In ciuda faptului ca este un teritoriu mic, Portugalia are o varietate bogata de optiuni gastronomice, atat pe continent, cat si in insulele noastre atlantice.

De la branzeturile cunoscute care pot fi cumparate din orice supermarket, pana la micii producatori artizanali care se gasesc doar regional, in pietele locale sau magazinele specializate, sunt multe de descoperit. Iar vestea buna este ca nu lipsesc vinurile portugheze bune de insotit branzeturile de calitate, completand astfel una dintre cele mai bune asocieri din istoria gastronomiei: branza si vinul.

Fara sa lungesc prea mult introducerea iata care sunt unele dintre cele mai bune branzeturi din Portugalia:

Branza din Serra

Ce este atat de special la aceasta branza? Iubitorii de branzeturi stiu ca o branza de calitate buna se obtine datorita materiilor prime. In cazul branzei Serra da Estrela, locul si modul in care sunt crescute oile fac toata diferenta pentru a obtine un lapte de inalta calitate.

O alta diferenta a acestei branze este metoda artizanala de lucru cu care este realizata.

Branza Serra da Estrela are o perioada de maturare de cel putin treizeci de zile. Desi poate fi intalnita si complet inchegata (cautati branza Serra da Estrela Velho), cea mai populara versiune este moale si untoasa. De fapt, nici macar nu se poate taia aceasta branza in felii. In schimb, se obisnuieste sa se taie un capac pe suprafata rotitei de branza si se scoate continutul sau moale pentru a se intinde pe felii de paine proaspata sau prajita. Aceasta branza are o textura bogata si o aroma intensa, de lunga durata.

Branza din Serra de Estrella se combina cu vin 🍷 alb sec, eu prefer Pacheca alb din Douro. Acest tip de vin completeaza salinitatea si intensitatea branzei.

Branza din Insula São Jorge

Arhipelagul atlantic al Insulelor Azore este cunoscut pentru peisajele sale naturale, ananas, vulcani dar si pasunile verzi si animalele in aer liber. Pe langa carnea de vita de inalta calitate, vacile din Azore si talentul uman local sunt responsabile pentru cea mai cautata branza de pe insulele portugheze: Branza din São Jorge. Aceasta este o branza de lapte curata la temperatura camerei pana la o consistenta ferma. De obicei este invechita cel putin trei luni. Cu cat cura este mai lunga, cu atat pretul este mai mare, dar cristalele pline de aroma care se formeaza in interiorul acestei specialitati DOP Azorean merita cu adevarat.

Branza din insula São Jorge este produsa in Azore inca din secolul al XV-lea si este in prezent una dintre cele mai apreciate din Portugalia. Adesea, atunci cand nu primeste sigiliul DOP, este pur si simplu denumita branza de insula. Cand auzim acest nume, stim imediat despre ce branza vorbim, desi exista de fapt si alte branzeturi din insule.

Ca branza robusta, São Jorge se potriveste bine cu vinurile 🍷 rosii maturate in butoaie de stejar.

Branza din Évora

Dupa cum sugereaza si numele, aceasta este o branza din orasul Évora, din Alto Alentejo. Se face cu lapte crud de oaie din rasa Merina Branca. Pentru a coagula laptele, la laptele incalzit cu lemne se adauga floarea de ciulin.

Branza din Evora
Branza din Evora, un aperitiv delicios pentru cunoscatori

 

Branza de Évora se  este o branza semidura si tare, lasata la intarire intre treizeci si nouazeci de zile, in cilindri mici, cu o greutate de cel mult 300 de grame.

Aceasta branza are o aroma usor acida care devine mai intensa la soiurile mai tari si mai maturate. In mod traditional, se pastreaza in ulei in boluri de lut.

Branza din Evora o gasiti AICI.

 

 

 

🍷 Atunci cand ai de-a face cu o branza plina de corp, este nevoie ca acompaniament de un vin bine structurat. Din fericire, Alentejo este una dintre cele mai prospere regiuni viticole din Portugalia, asa ca exista multe optiuni pentru alb si rosu pe care va sugeram sa le descoperiti.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *