Sursa: https://ederepente50.com/

Ce vin merge la peste? Ce vin alegem in functie de tipul de preparat cu peste?

Vin verde portughez

 

 

Va prezentam acum o lista practica cu recomandari de vin care se armonizeaza cu fiecare reteta de cod. Sau orice peste alb, in situatia in care nu avem cod la dispozitie.

Desi vinul rosu este cel mai cunoscut pentru a fi adaugat codului portughez (bacalhau, bacaloa), adevarul este ca fiecare reteta necesita o combinatie adecvata.

 

 

 

 

Bacalhau a Lagareiro sau cod la cuptor

Bucatile de cod care au o textura mai fibroasa, cum ar fi muschiul sau cotletul, merg foarte bine cu vinul rosu. Acest lucru se intampla deoarece taninul ajuta la spargerea fibrelor si ajuta la adaugarea unei savori suplimentare preparatului.

Recomandam garniturile intense sau pamantesti, precum masline, naut, linte, pentru ca vinul sa fie la aceeasi potenta; sau cu o aroma neutra, cum ar fi cartoful, asa ca bautura vine ca un ajutor in potentarea sau completarea aromelor. Vinurile cu corp mediu si taninuri se asorteaza cel mai bine cu mancaruri de cod in acest stil. De exemplu Douro, Dão, Beira Interior si Alentejo Norte.

Acum, daca acompaniamentul este usor, precum legume fierte (broccoli, sparanghel, conopida), vinul potrivit este un alb plin, deoarece vinul trebuie sa aiba structura pentru a sustine pestele, dar nu foarte puternic pentru a nu submina aromele.

Garniturile cu arome dulcege cum ar fi rosiile uscate si ceapa caramelizata, necesita vinuri cu o usoara dulceata. Vinurile demiseci sau soiurile de struguri care aduc o senzatie dulce sunt grozave in armonizarea retetelor de cod care urmeaza aceasta linie. Strugurii albi precum Riesling, Moscato si Chenin Blanc se descurca foarte bine. Dar merge si un vin rosu mediu, precum Grenache, Dolcetto si Cinsault.

Cod cu smantana (bacalhau com natas) sau peste cu sos alb

Retetele cu sos alb, bechamel sau smantana, datorita texturii onctuoase a retetei, au nevoie de un vin deosebit. Pentru a echilibra aceasta caracteristica, este necesar ca vinul sa prezinte cel putin una dintre urmatoarele senzatii: aciditate, efervescenta, tanin si alcool.

Acest lucru este valabil si pentru risotto si orez cremos de cod. Cautati vinuri albe cu aciditate pronuntata si continut mediu spre mare de alcool, precum cele din Alentejo sau chiar exemple de Chardonnay. Vinurile spumante completeaza perfect aceste retete deoarece au aciditate si efervescenta.

In concluzie, data viitoare cand vei pregati acest fel de mancare, in loc sa astepti deserturile, deschide spumantul sau vinul verde. Atunci cand aveti indoieli, deschideti un vin alb. Codul va va multumi.

Reteta de cod cu smantana o gasiti aici.

Asociere vin cu salata de cod, peste sau fructe de mare

Mancarurile reci, precum salata de fructe de mare, vinegreta si salata de legume cu carne sau peste, au nevoie de un vin alb usor, cu intensitate aromatica buna si aciditate ridicata. In acest tip de preparat, daca este folosit codul, acesta este mai mult o garnitura, asa ca trebuie sa identificam o alta aroma pe care sa o scoatem in evidenta. De aceea, trebuie ales un vin cu note aromatice asemanatoare. Ca de exemplu pentru a spori aroma de coriandru, un vin cu struguri Loureiro poate fi o optiune buna.

Un alt lucru important este sa acordati atentie ingredientelor folosite, precum maioneza sau otetul.

Maioneza tinde sa faca preparatele grase si otetul prea acide, asa ca trebuie sa cautati vinuri care echilibreaza aceste caracteristici, precum aciditatea si, respectiv, dulceata. Vinurile albe din Lisabona, Vinhos Verdes si Bairrada functioneaza bine.

Asociere vin chiftele, bulete, snitele de bacalhau/ cod sau variante de peste prajit

Optiunile prajite, cum ar fi chiftele de cod, pataniscas si pastel de bacalhau, au nevoie de un vin cu aciditate ridicata pentru a neutraliza grasimea din ulei. Vinurile efervescente sporesc aceasta aciditate.

In acest caz, vinul sec este o optiune excelenta si vinurile cu note de citrice merg si ele foarte bine fac o asociere grozava cu codul.

Cod à Minhota cu ceapa, cod si chipsuri este cel mai bine servit cu vinuri albe proaspete din Douro.

Bacalhau à Gomes de Sá

Mult-apreciatul cod Gomes de Sá, cu mai mult sau mai putin aceleasi ingrediente ca si Cod a Minhota impreuna cu adaos de ou fiert, reprezinta provocarea unui vin alb din Alentejo.

Bacalhau à Zé do Pipo

Un cod à Zé do Pipo intampina cu bratele deschise un vin verde DOC.

Ca si in cazul altor combinatii cu mancare si vin, cel mai bine este sa experimentati pastrand (aproape) toate optiunile deschise. Dintre optiuni, sa lasam urmatoarele:

  • Rozurile sau roséul nu merg bine cu codul.
  • Dintre vinurile rosii, poate merita sa le alegeti pe cele mai tinere pentru preparatele de cod prajit sau confit si sa renuntati la cele mai complexe pentru carne.

Vinul alb este, de regula, cea mai buna alegere intr-un preparat cu cod. Dar cei mai traditionalisti nu renunta la rosu. La Casa Oliveira vei avea la dispozitie nu doar cel mai bun cod, ci si cele mai bune vinuri la un pret avantajos. Vizitati shop-ul nostru si aflati despre toate optiunile pe care le oferim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *