Reteta minune pentru a gati caracatita
Lagareiro vine de la numele dat celor care lucreaza intr-o moara, in productia de ulei de masline.
Polvo a Lagareiro (Caracatita a Lagareiro), de origine tipic portugheza, poarta acest nume datorita abundentei uleiului de masline folosit la prepararea sa.
Noi gatim caracatita cel putin o data pe luna si pot spune cu mana pe inima ca este unul dintre cele mai bune feluri de mancare portugheze. Asadar, cum se gateste caracatita corect si garantat nu iese cauciuc?
Ingrediente
1 caracatita cruda congelata (sa nu fie prefiarta)
6 catei de usturoi mai mari
1 frunza de dafin
Ulei de masline din abundenta
Patrunjel, dupa gust
1 kg de cartofi mici
Sare grunjoasa
Preparare caracatita a lagareiro
Pentru a pregati reteta de caracatita a lagareiro, incepeti prin a gati caracatita.
Am tot vazut pe internet tutoriale legat de cum sa gatim caracatita. Recunosc ca am stricat si eu cateva caracatite pana am descoperit reteta minune. Si am suferit si cateva demagiri in Romania pe la restaurante cu niste tentacule de cauciuc. Cea mai sigura si eficienta modalitate de gatire a caracatitei este congelata bocna in oala sub presiune. Nu se adauga sare la fierbere intrucat caracatita va iesi cauciuc. Caracatita se pune in oala asa cum este, bloc de gheata. Se adauga o cescuta de apa si pentru fierbere se foloseste urmatoarea formula – 15 minute/kg de caracatita (cu gheata cu tot). Timpul se calculeaza din momentul in care oala sub presiune incepe sa piuie.
Scoateti caracatita din apa fierbinte si o puneti deoparte.
Pentru a gati cartofii, in reteta originala se spala bine, se pun intr-o tava termorezistenta, se presara sare grunjoasa si se pun la cuptorul incins la 180 de grade pentru aproximativ 40 de minute.
Eu ii fierb un pic inainte in apa pentru a scurta timpul si ii pun la cuptor (tot cu sare grunjoasa pe deasupra) doar pentru a se rumeni un pic.
Dupa ce cartofii sunt un pic rumeniti (nu foarte mult timp pentru ca mai intra o tura la cuptor), se scot si se da fiecaruia o lovitura cat sa se sparga coaja si crape la mijloc. Se aseaza caracatita deja fiarta peste ei, se adauga usturoiul taiat feliute, dafinul si se stropeste din belsug cu muuult ulei de masline. Daca credeti ca e prea mult, mai puneti un pic 😊.
Dam totul la cuptor pentru aproximativ 20 de minute. Acum puteti pune si patrunjelul pe deasupra, tocat marunt.
Se serveste caracatita a lagareiro cu cartofii copti asezati in jurul ei si cu uleiul aromat din tava.
Caracatita merge de minune cu un vin bun portughez din Alentejo.
Pofta buna!