Cum pregatim cel mai faimos preparat portughez
Bacalhau a Gomes de Sa este unul dintre cele mai traditionale feluri de mancare portugheze. Ingredientele sunt foarte putine, vedeta acestui preparat fiind pestele portughez, codul uscat in sare.
Ingrediente
2 bucati de Bacalhau deja hidratate si desarate
4 cartofi mari
Sare, piper
2 cepe mari
1 catel de usturoi
1,5 dl ulei de masline de buna calitate
4 oua
12 masline negre, sau cate se doreste, dupa gust
1 crenguta de patrunjel, daca se doreste
Modul de pregatire
Pestele Bacalhau se hidrateaza si desareaza in apa conform instructiunilor de aici.
Incepeti sa pregatiti Bacalhau à Gomes de Sá prin gatirea in apa din abundenta a pestelui timp de 5 pana la 6 minute.
Primul pas este sa indepartati pielea si oasele si sa separati pestele in fasii.
Puneti pestele intr-un recipient adanc, acoperiti-l cu lapte foarte fierbinte si lasati la infuzat timp de 1,5 pana la 3 ore.
Cartofii se pun la fiert cu coaja si se adauga sare in apa. Dupa ce s-au fiert, scurgeti apa, lasati-o sa se raceasca putin, curatati cartofii de piele si taiati-i felii mari.
Taiati ceapa pe jumatate si pe urma in felii subtiri, taiati usturoiul si caliti-le in uleiul de masline intr-o tigaie incapatoare.
Cartofii , care au fost anterior fierti cu coaja, apoi curatati de coaja si taiati in felii se adauga preparatului anterior.
Se adauga codul scurs de lapte, se amesteca totul usor, dar nu il lasam sa se caleasca.
Asezonam totul cu sare si piper dupa gust, asezam imediat pe o tava termorezistenta in cuptorul foarte incins pentru 10 minute.
Se serveste in vasul de cuptor, presarat cu patrunjel tocat si ornat cu felii de ou fiert si masline negre.