Ce beneficii are vinul rosu?

Vinul face parte din dieta portugheza si are o mare importanta in gastronomia, cultura si economia Portugaliei. Portugalia este un mare producator si un mare consumator mondial de vin.

Diversitatea si calitatea multor vinuri nationale este influentata de mai multi factori, cum ar fi soiurile de struguri, solul, conditiile climatice, locatia si practicile de vinificatie. Constituentii vinului responsabili pentru caracteristicile sale unice sunt apa, acizii organici, alcoolii, compusii volatili, carbohidratii, substantele minerale, substantele azotate, dioxidul de sulf si compusii fenolici, in special resveratrolul.

Vinul este o bautura care are o importanta istorica indepartata. Georgia este considerata “leaganul vinului” intrucat arheologii au descoperit urme ale primului process de fabricatie al vinului in anul 6000 I.C. Stramosii Georgiei au descoperit ca sucul de struguri poate fi transformat in vin prin ingroparea lui sub pamant in timpul iernii.

Vinul rosu face parte din dieta populatiei mondiale, in special in Europa Mediteraneeana si joaca un rol cheie in economia sa. Vinul are, de asemenea, un rol social foarte important, deoarece este intrinsec legat de ospitalitate, interactiune sociala si momente de relaxare.

In tara noastra exista 13 regiuni viticole, Beira Interior, Bairrada, Távora-Varosa, Dão, Douro, Trás-os-Montes, Vinho Verde, Lisabona, Tagus, Peninsula Setúbal, Alentejo, Algarve, Madeira si Azore. Aceste regiuni au propriile caracteristici climatice care contribuie, printre alti factori, la existenta unei mari diversitati de vinuri nationale. La aceasta diversitate contribuie si soiurile de struguri utilizate in producerea vinurilor nationale. Potrivit Institutului Viei si Vinului (IVV), cele mai utilizate zece soiuri de struguri in Portugalia sunt Aragonez, Touriga Franca, Touriga Nacional, Fernão Pires, Castelão, Trincadeira, Baga, Loureiro, Arinto si Syrah.

Vinul este marele câstigator in comparatie cu alte bauturi alcoolice. Datorita numeroaselor studii efectuate astazi, stim ca contine un amestec complex si concentrat de substante chimice sanatoase, numite polifenoli, care pot afecta pozitiv multe functii ale organismului nostru. Trebuie remarcat faptul ca consumul excesiv de alcool (mai mult de trei bauturi pe zi) nu este recomandat.

Asadar, in afara de o stare de bine daca exageram :), cu ce ne ajuta vinul rosu?

Vin rosu Casa Oliveira

Promovează longevitatea

Nu noi o spunem, ci Facultatea din Harvard. Resveratrolul, prezent in coaja strugurilor negri, justifică acest efect, deoarece este capabil sa stimuleze producerea unei proteine ​​care este anti-imbatranire. Merita incercat, nu?

Vinul rosu mentine sanatatea ochilor

Pe baza cercetarilor islandeze, s-a demonstrat ca cei care beau vin rosu in mod regulat si moderat au o sansa cu 32% mai mica de a dezvolta cataracta decat persoanele care nu beau vin rosu deloc.

Vinul rosu reduce riscul de cancer

Din nou, resveratrolul are avantaje si beneficii. Potrivit cercetatorilor de la Universitatea din Virginia, aceasta componenta ajuta la blocarea dezvoltarii unei proteine ​​care „hraneste” celulele canceroase.

Vinul rosu imbunatateste sanatatea dentara

Potrivit prestigioasei reviste Time, antioxidantii prezenti in vinul rosu reduc cresterea bacteriilor in gura si chiar previn aparitia cariilor. Vinul rosu s-a dovedit chiar a fi cel mai eficient lichid in eradicarea diverselor probleme dentare.

Vinul rosu ajuta la reducerea colesterolului

Multe cercetari indica faptul ca, in vinul rosu, exista soiuri care au componente bune pentru a reduce asa-numitul „colesterol rau”.

Vinul rosu ne protejeaza de gripa comuna

Inca o data, cercetarile concluzioneaza beneficiile acestui vin. In acest caz, antioxidantii tai sunt cei care ajuta la prevenirea virusului gripal. Studiile concluzioneaza ca cei care beau 2 pahare de vin rosu pe zi au cu 40% mai multe sanse de a nu contracta virusul gripal.

Consumul moderat de vin rosu este legat de un risc mai scazut de diabet

Cercetari recente au aratat ca persoanele care beau vin rosu in mod regulat isi mentin si isi regleaza mai usor glicemia. Astfel de rezultate sugereaza ca componentele nealcoolice ale vinului rosu, in principal polifenolii, au un efect benefic asupra glicemiei si a functiei insulinei.

Desi exista dovezi ca diabetul de tip 2 este mai putin raspandit in randul bautorilor moderati, raportul beneficiu-risc este controversat. De aceea se fac atat de multe cercetari pe acest subiect.

Cercetatorii de la Universitatea Ben-Gurion din Centrul Medical Negev-Soroka si un Centru de Cercetare Nucleara, tot Israel, au testat atat vinul rosu, cat si vinul alb pentru controlul glucozei si au corelat rezultatele pozitive cu metabolismul alcoolului, in consecinta, cu profilul genetic al fiecarei persoane.

Cercetarile anterioare au sugerat ca vinul rosu are proprietati deosebit de benefice pentru persoanele cu diabet de tip 2, deoarece ajuta la reducerea riscului potential crescut de a dezvolta boli cardiovasculare.

Vinurile noastre se gasesc: AICI.

SAUDE!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *